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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
18/11/2014 |
Data da última atualização: |
03/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CUNHA, C. R. da; LIMA, Y. B.; FURTADO, C. de M.; MACIEL, V. T.; FERNANDES, E. T. M. B. |
Afiliação: |
CLARISSA RESCHKE DA CUNHA, CPAF-AC; YVANIA BARBOZA LIMA, UNINORTE; CYDIA DE MENEZES FURTADO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE; VLAYRTON TOME MACIEL, CPAF-AC; ENEIDE TAUMATURGO MACAMBIRA BRAGA FERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE. REDE BIONORTE. |
Título: |
Efeito do pH na qualidade do néctar misto de açaí e cupuaçu. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA PARA O PROGRESSO DA CIÊNCIA, 66., 2014. Rio Branco. Anais... Rio Branco: SBPC, 2014. |
Páginas: |
1 p. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Nos últimos anos, tem havido grande crescimento de demanda por polpa e derivados de açaí, o que se deve às propriedades nutricionais do fruto, que é um alimento energético e rico em antocianinas. Em consonância com essa tendência, a Embrapa desenvolveu um produto denominado néctar misto de açaí, que tem como componentes principais o açaí, o cupuaçu e o guaraná. O processo, além de possibilitar a conservação da polpa de açaí sem o uso de conservantes, propõe o aproveitamento de dois outros produtos típicos da região amazônica, o cupuaçu e o guaraná. Embora o pedido de patente descreva o processo de fabricação, há poucas informações sobre a padronização dos parâmetros de processamento, o que dificulta a obtenção de um produto com qualidade constante. O pH do néctar, por exemplo, é controlado pela adição da polpa de cupuaçu e pode variar entre 2,5 e 4,5. Do ponto de vista da cor e estabilidade das antocianinas, que são compostos extremamente sensíveis ao pH, essa faixa é muito ampla, podendo levar à obtenção de produtos com características bastante diferentes. Esse fato, associado à grande variação de pH das polpas de cupuaçu encontradas o mercado, pode representar um problema para as indústrias que eventualmente optarem por fabricar o produto. |
Palavras-Chave: |
Nectar misto; Qualidade do pH. |
Thesagro: |
Açaí; Cupuaçu; Guaraná. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/111841/1/25285.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
02/09/2009 |
Data da última atualização: |
30/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
COTA, L. V.; MAFFIA, L. A.; MIZUBUTI, E. S. G; MACEDO, P. E. F. |
Afiliação: |
LUCIANO VIANA COTA, CNPMS; L. A. Maffia, UFV; E. S. G. Mizubuti, UFV; P. E. F. Macedo, UFV. |
Título: |
Biological control by Clonostachys rosea as a key component in the integrated management of strawberry gray mold. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Biological Control, v. 50, p. 222-230, 2009. |
DOI: |
10.1016/j.biocontrol.2009.04.017 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Gray mold, caused by Botrytis cinerea, is an important strawberry disease. As gray mold control is difficult, there is a need to evaluate integrated methods to successfully manage the disease. The efficiency of integrating Clonostachys rosea sprays, fungicide sprays, and crop debris removal to manage gray mold was evaluated in field experiments conducted in 2006 and 2007. Leaf colonization by C. rosea (LAC), average number of B. cinerea conidiophores (ANC), gray mold incidence in both flowers (Iflower) and fruits (Ifruit), and yield were evaluated weekly. In both years, LAC was higher in the treatments with no fungicide. When compared to the check, ANC, Iflower and Ifruit were most reduced in treatments that included C. rosea sprays. Maximal reductions were achieved with the combination of C. rosea sprays, fungicide sprays and debris removal (96.62%, 86.54% and 65.33% reductions of ANC, Iflower and Ifruit, respectively). Otherwise, maximal yield (103.14% increase as compared to the check) was achieved with the combination of the three treatments. With just C. rosea sprays, ANC, Iflower and Ifruit were reduced by 92.01%, 68.48% and 65.33%, respectively, whereas yield was increased by 75.15%. Considering the individual effects, application of C. rosea was the most efficient treatment. Chemical control was effective only in plots without debris removal. Elimination of crop debris was the least effective method in reducing gray mold incidence in both flowers and fruits. The integrated control approach enhanced the efficacy of the individual methods of gray mold control and provided high strawberry yield. An important component of this integrated approach it the biological control with C. rosea. MenosGray mold, caused by Botrytis cinerea, is an important strawberry disease. As gray mold control is difficult, there is a need to evaluate integrated methods to successfully manage the disease. The efficiency of integrating Clonostachys rosea sprays, fungicide sprays, and crop debris removal to manage gray mold was evaluated in field experiments conducted in 2006 and 2007. Leaf colonization by C. rosea (LAC), average number of B. cinerea conidiophores (ANC), gray mold incidence in both flowers (Iflower) and fruits (Ifruit), and yield were evaluated weekly. In both years, LAC was higher in the treatments with no fungicide. When compared to the check, ANC, Iflower and Ifruit were most reduced in treatments that included C. rosea sprays. Maximal reductions were achieved with the combination of C. rosea sprays, fungicide sprays and debris removal (96.62%, 86.54% and 65.33% reductions of ANC, Iflower and Ifruit, respectively). Otherwise, maximal yield (103.14% increase as compared to the check) was achieved with the combination of the three treatments. With just C. rosea sprays, ANC, Iflower and Ifruit were reduced by 92.01%, 68.48% and 65.33%, respectively, whereas yield was increased by 75.15%. Considering the individual effects, application of C. rosea was the most efficient treatment. Chemical control was effective only in plots without debris removal. Elimination of crop debris was the least effective method in reducing gray mold incidence in both flowers and fruits. The inte... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cultural practics. |
Thesagro: |
Botrytis Cinerea. |
Thesaurus NAL: |
biological control; chemical control; Clonostachys rosea; Fragaria ananassa. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02476naa a2200241 a 4500 001 1491999 005 2018-05-30 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.biocontrol.2009.04.017$2DOI 100 1 $aCOTA, L. V. 245 $aBiological control by Clonostachys rosea as a key component in the integrated management of strawberry gray mold.$h[electronic resource] 260 $c2009 520 $aGray mold, caused by Botrytis cinerea, is an important strawberry disease. As gray mold control is difficult, there is a need to evaluate integrated methods to successfully manage the disease. The efficiency of integrating Clonostachys rosea sprays, fungicide sprays, and crop debris removal to manage gray mold was evaluated in field experiments conducted in 2006 and 2007. Leaf colonization by C. rosea (LAC), average number of B. cinerea conidiophores (ANC), gray mold incidence in both flowers (Iflower) and fruits (Ifruit), and yield were evaluated weekly. In both years, LAC was higher in the treatments with no fungicide. When compared to the check, ANC, Iflower and Ifruit were most reduced in treatments that included C. rosea sprays. Maximal reductions were achieved with the combination of C. rosea sprays, fungicide sprays and debris removal (96.62%, 86.54% and 65.33% reductions of ANC, Iflower and Ifruit, respectively). Otherwise, maximal yield (103.14% increase as compared to the check) was achieved with the combination of the three treatments. With just C. rosea sprays, ANC, Iflower and Ifruit were reduced by 92.01%, 68.48% and 65.33%, respectively, whereas yield was increased by 75.15%. Considering the individual effects, application of C. rosea was the most efficient treatment. Chemical control was effective only in plots without debris removal. Elimination of crop debris was the least effective method in reducing gray mold incidence in both flowers and fruits. The integrated control approach enhanced the efficacy of the individual methods of gray mold control and provided high strawberry yield. An important component of this integrated approach it the biological control with C. rosea. 650 $abiological control 650 $achemical control 650 $aClonostachys rosea 650 $aFragaria ananassa 650 $aBotrytis Cinerea 653 $aCultural practics 700 1 $aMAFFIA, L. A. 700 1 $aMIZUBUTI, E. S. G 700 1 $aMACEDO, P. E. F. 773 $tBiological Control$gv. 50, p. 222-230, 2009.
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Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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